Slå vakt om dina rättigheter

| posted in: Allmänt | 0

Om du nyligen börjat på ditt första arbete eller planerar att åka utomlands för att säsongsarbeta, är det viktigt att se till så att du inte blir utnyttjad av arbetsgivaren.  Varje år tvingas tusentals ungdomar i Europa arbeta över och utföra uppgifter som de egentligen inte skulle göra. En anledning till att arbetsgivare kan utnyttja de nyanställda är att de många gånger saknar grundläggande kunskaper om arbetsrätt samt att de ofta saknar fackligt skydd.

För att förhindra att du blir utnyttjad på arbetsplatsen är det viktigt att du ser till att ta reda på vad som kan förväntas av dig som arbetstagare. Enklast är att du kontaktar facket och ställer frågor till någon kunnig expert. Går du med i ett fackförbund kan du även få specifik hjälp i din arbetssituation. Se vad mer du kan få på http://fackforbunden.se/20-goda-skal-att-ga-med-facket

Att vara medlem är även en fördel om exempelvis din arbetsgivare håller inne lönen eller kräver att du arbetar över, då kan facket hjälp till vid en eventuell rättegång.

Det är alltid lätt att vara efterklok, men många är de som inte varit med i facket och sedan farit illa eftersom man inte haft någon att vända sig i samband med arbetsgivarkonflikten.

Leave a Reply